SJUKDOM

Djiva ayurvedakliniken

6 OLIKA SJUKDOMSSTADIER

 

Varje sjukdom har 6 olika stadier i sin utveckling som beskriver hur sjukdomen manifesteras i kroppen. en sjukdom börjar på ett ställe och utvecklas sedan djupare med tiden, om man inte får behandling som bryter processen och vänder på den så läkning kan uppstå. De olika sjukdomsstadierna är sanchaja, prakopa, prasara, sthana, samraja, vjakti och bheda.

 

Våra moderna diagnostiska metoder hjälper till med att ställa diagnos på det femte Ayurvediska stadiet (vjakti eller sjukdomens manifestation då sjukdomen blir diagnostiserbar). Tidiga symptom brukar uppstå innan man kommit till det femte, vjakti stadiet, såsom trötthet, värmeintolerans, besvärande gasbildning, huvudvärk, mardrömmar, känsla av tomhet mm. Dessa tidiga symptom kan bli balanserade med Ayurvediska metoder innan sjukdomen ”bryter ut” på allvar och blir synlig med moderna diagnostiska metoder. Med Ayurvediska behandlingar håller man kroppen vid god vigör så att obalanser inte utvecklas till sjukdom. Har man väl fått en sjukdom som manifesterats på femte nivån kan man ändå läka kroppen, men läkningen kan ta längre tid och kan då kräva mer insatser av individen.

Ayurvediska metoder

 

Ayurvediska metoder innebär oftast en kombination av olika behandlingar där huvudsyftet är att rena och rensa kroppen. Enligt Ayurveda uppstår sjukdom på grund av Ama, dvs. osmält mat. Men sjukdom kan också uppstå pga osmälta känslor. I en kropp där energin flödar fritt, finns inga sjukdomar. Det finns flera olika typer av behandlingar, sk kalpas, för att kroppen ska renas och balanseras. Läs mer om dem under rubriken ”Behandlingar inom Ayurveda”. För att kunna ge rätt behandling till varje individ behöver man först ta reda på vilken dosha man tillhör.

Copyright 2012 © All Rights Reserved