DOSHOR

Djiva ayurvedakliniken

De tre doshorna

 

Inom Ayurveda pratar man om att människor har olika doshor eller sk. konstitutioner som beskriver hur man är både kroppsligt och mentalt. Man föds med en dosha som ger den medfödda konstitutionen. Senare i livet kan livsstil, miljö och andra faktorer ändra konstitutionen. Detta innebär att man kan ha olika doshor i olika skeden i livet. För att kunna behandla obalanser behöver man först titta på vilken dosha man huvudsakligen tillhör och vilken dosha som är i obalans. De tre doshorna är vata, pitta och kapha. Doshorna byggs upp kring de fem elementen rymd/eter, luft, eld, vatten och jord. När man pratar om de fem elementen syftar man till de grundläggande egenskaperna som dessa har.

 

Alla doshorna har sina olika egenskaper vilket medför olika svagheter som kan påverka tillståndet i kroppen. Inom ayurveda anses alla doshorna vara likvärdiga, men av olika karaktär, varför alla individer får en behandling baserad på vilken dosha som dominerar och vilken som är i obalans.

Att lära sig sin dosha

 

Det tar tid att lära sig att förstå de tre doshorna och de går egentligen inte att beskriva kortfattat här. Det kräver djup kunskap för att kunna hitta sin dosha. Man kan hitta mycket information om doshorna på olika ställen men det är lätt att bli missledd. Vi rekommenderar därför att man kontaktar en kunnig ayurvedisk specialist för att ta reda på sin dosha. Men för att du ska få en inblick i de tre doshorna och hur man delar upp dem, kommer här en kortfattad beskrivning.

 

 

Vata – luft och rymd

 

Vatapersoner är bl.a kreativa, lätta, snabba, spontana, entusiastiska och flexibla. De har ofta en smal kroppsbyggnad och ytlig sömn.

 

Vid obalans kan de bl.a få problem med matsmältning och energinivåer. De kan därför bli frusna, få värk, kronisk trötthet, torr hy, gaser, hård avföring och kan bli rastlösa, nervösa, oroliga, spända och få koncentrations-svårigheter.

 

Vata kan få obalans av oregelbundna vanor med sena kvällar och för lite sömn eller mat, överstimulans av tex. tv, dataspel mm, överansträngning av t.ex. pressade förhållanden samt genom missbruk av alkohol, tobak och droger.

 

Torrt och blåsigt väder ökar vataobalans.

 

 

 

Pitta – eld och vatten

 

Pittapersoner är bla. företagsamma, intelligenta, artiga, karismatiska, förstående, sexuella, effektiva, modiga, disciplinerade och rationella. De har en normal kroppsbyggnad, har ljus, känslig hy och ofta blont eller rött hår. Vid balans har de en varm personlighet och omtänksamma.

 

Vid obalans kan de bl.a. få problem med hudinflammationer, lever, gynekologiska besvär, magkatarr och kan bli irriterade, dominanta, kritiska mm.

 

Pitta kan få obalans av för stora krav på sig själv, kontrollbehov, förträngda känslor av ilska, frustration och bitterhet samt även av för mycket kryddad mat och sol/värme.

 

 

Kapha – jord och vatten

 

Kaphapersoner är snälla, förstående, inkännande, stabila, generösa, tålmodiga och kärleksfulla. De är utpräglade vanemänniskor som tar tid på sig för att fatta beslut och skapar lugn omkring sig. De har bra minne, väl byggda muskler och ett gott immunförsvar.

 

Vid obalans kan de bl.a. få problem med övervikt, allergiska besvär, bihåleproblem, oljig hy men också tumörer. Kapha är den stabilaste doshan och är mest motståndskraftig mot sjukdomar. Vid obalans kan de bli deprimerade, trötta, likgiltiga, giriga och tungsinta.

 

Kapha kan få obalans av understimulans, av att sova för mycket särskilt på morgonen, ständigt ha samma vanor, stillasittande, kallt och fuktigt väder samt av alltför tung, fet och okryddad mat.

 

Copyright 2012 © All Rights Reserved